Η ασφάλεια περιουσίας – Γιατί τη θυμόμαστε μόνο το καλοκαίρι;

athens photo

 

Στην χώρα μας η ασφάλιση περιουσίας είναι συνυφασμένη με τους καλοκαιρινούς μήνες, δεδομένου ότι ο κίνδυνος των πυρκαγιών επανέρχεται στη μνήμη μας κάθε φορά που ακούμε έντρομοι στα δελτία ειδήσεων για εστίες που απειλούν κατοικημένες περιοχές. Η ασφαλιστική συνείδηση του μέσου Έλληνα, ωστόσο, περιορίζεται μόλις στα 5 λεπτά και υποχωρεί όταν ο εκάστοτε δημοσιογράφος προχωρά στην επόμενη είδηση. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε το γεγονός ότι μόλις το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες στη χώρα μας!

 

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά είναι ότι πολλές επιχειρήσεις σπεύδουν να αγοράσουν κάποιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο αποκλειστικά για τους καλοκαιρινούς μήνες. Ιδιαιτέρως εάν κύρια πηγή των εσόδων τους αποτελεί ο τουρισμός, αρκετοί επιχειρηματίες συχνά συνάπτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια περιορισμένης χρονικής διάρκειας, αφήνοντας ανασφάλιστες τις εγκαταστάσεις τους τους υπόλοιπους μήνες του έτους με σκοπό να γλιτώσουν κάποια αμελητέα ποσά από τον προϋπολογισμό τους.

 

Ασφαλώς, οι πιθανές ζημιές σε μια κατοικία δεν περιορίζονται αποκλειστικά στον κίνδυνο των καλοκαιρινών πυρκαγιών. Ιδιαιτέρως στη χώρα μας, η οποία είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, ο κίνδυνος για τους ιδιοκτήτες καραδοκεί ενώ και η περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς λόγω βραχυκυκλώματος και άλλων τεχνικών επιπλοκών εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες που μπορεί να βλάψουν το σπίτι ή την επαγγελματική σου στέγη. Ωστόσο, δυστυχώς η αξία της ασφάλισης αναγνωρίζεται μόνο σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έρθει αντιμέτωπος με το βάρος των αποζημιώσεων.

 

Το γνωστό και μη εξαιρετέο επιχείρημα στην ερώτηση γιατί δεν έχει ασφαλίσει την κατοικία ή το κατάστημά σου είναι ασφαλώς το ακόλουθο, «Δεν πίστευα ότι θα συμβεί ποτέ σε μένα!». Φυσικά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, στις οποίες οι ιδιοκτήτες τονίζουν ότι δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να ασφαλίσουν το σπίτι τους, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν τη σημασία της ασφάλισης, θεωρώντας ότι το κόστος της είναι απαγορευτικό για τη τσέπη τους. Είναι όμως πράγματι ακριβό το κόστος ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου περιουσίας;

 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες στις μέρες μας προσφέρουν προνομιακά προγράμματα ασφάλισης κατοικίας και επιχειρήσεων, τα οποία μάλιστα αρκετές φορές συνδυάζονται με άλλα ασφαλιστήρια συμβόλαια, παρέχοντας στον ασφαλισμένο ειδικές εκπτώσεις. Σήμερα μια μέση κατοικία μπορεί να ασφαλιστεί με λιγότερα από 80€ το έτος, συμβόλαιο που μπορεί να καλύψει σχεδόν όλες τις περιπτώσεις καταστροφής. Αυτό σημαίνει ότι με λιγότερα από 100€ το έτος ένας ιδιοκτήτης προστατεύει την κατοικία του και μπορεί να αποζημιωθεί ακόμη και σε περίπτωση ολικής καταστροφής της κατοικίας του.

 

Μερικές από τις καλύψεις ενδεικτικά είναι: Πυρκαγιά από οποιαδήποτε αιτία, Σεισμός, Βραχυκύκλωμα, Θραύση κρυστάλλων, Ζημιές από κλοπή, Ζημιές από Φυσικά φαινόμενα κ.α.

 

Ασφαλώς, μια αποζημίωση σε τέτοιου είδους περιπτώσεις δεν μπορεί να καλύψει το ψυχολογικό βάρος που καλείται να σηκώσει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης. Ωστόσο, τα άμεσα αντανακλαστικά των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά τα ποσά τα οποία λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες αποτελούν μια εξαιρετική βοήθεια, που βοηθά κάθε οικογενειάρχη και κάθε επιχειρηματία να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Μήπως λοιπόν θα πρέπει να ξανασκεφτείς αν πραγματικά αξίζει να ενημερωθείς για το κόστος ασφάλισης της δικής σου κατοικίας και για τις λεπτομέρειες των καλύψεων που μπορούμε να παρέχουμε μέσω των συνεργασιών μας;

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος