Κορωνοιός – Κάλυψη στα Ιδιωτικά συμβόλαια Υγείας.!

Κορωνοιός - Κάλυψη στα Ιδιωτικά συμβόλαια Υγείας.!

Ήταν περίπου στα μέσα Ιανουαρίου 2020 όταν ακούγαμε για έναν νέο ιό του οποίου η διάδοση είχε ξεκινήσει στην Κίνα. Περνώντας οι μέρες συνειδητοποιούσαμε τις τραγικές συνέπειες του ιού αυτού αλλά και για το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο εξάπλωσης του στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στη χώρα μας. Βρισκόμαστε στα τέλη Νοεμβρίου 2021 και ο COVID-19 ή κορωνοϊός είναι εδώ, είναι μια πραγματικότητα. Τα θύματα είναι ήδη χιλιάδες Παγκοσμίως ενώ τα κρούσματα κορωνοϊού στη Ελλάδα αυξάνονται μέρα με τη μέρα, με την κυβέρνηση ήδη να θέτει περιορισμούς στις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων πολιτών, την εργασία καθώς και τις συναθροίσεις και τις αθλητικές δραστηριότητες.

Εν μέσω αυτού του κοινωνικού πλαισίου και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως ο COVID-19 έχει χαρακτηριστεί ως πανδημία, με ότι αυτό συνεπάγεται, δημιουργείται εύλογα το ερώτημα σχετικά με το αν  και που μπορεί  να ενεργοποιηθεί ένα ιδιωτικό συμβόλαιο υγείας.

Αρχικά και πριν ασχοληθούμε με τις περιπτώσεις χρήσεων ενός συμβολαίου υγείας θα ήθελα να τονίσω την μείζονος σημασίας συμμετοχή του ασφαλιστικού κλάδου και κυρίως των διαμεσολαβητών στην ενημέρωση των συμπολιτών μας σχετικά με τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση που χρειαστεί, ασχέτως με το αν θα γίνει χρήση ιδιωτικού συμβολαίου υγείας ή όχι. Είναι ηθική υποχρέωση των διαμεσολαβητών να γνωρίζουν και να δώσουν κάποιες βασικές πληροφορίες στους πολίτες, εναρμονισμένες  με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων φορέων υγείας αλλά και στην εμψύχωση του κοινωνικού συνόλου.

Ας δούμε όμως τις πιο συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τον κορωνοϊο στην Ελλάδα σε σχέση με τις καλύψεις των συμβολαίων κλάδου υγείας.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΟΥ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΩ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΕΝΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ?

Σύμφωνα με τους όρους κάποιων εταιριών που καλύπτουν πανδημίες ΝΑΙ.

Πρακτικά ,με τα παρόντα δεδομένα, η απάντηση είναι  ΟΧΙ και εξηγώ.

Κάποιες εταιρίες έβγαλαν  διευκρινιστικές ανακοινώσεις στις οποίες ενημέρωσαν πως αν πρέπει για κάποιο λόγο  να γίνει στα εξωτερικά ιατρεία κάποιου συμβεβλημένου ιδιωτικού  νοσοκομείου η εξέταση για τον κορωνοϊο θα το καλύψουν σαν επείγον περιστατικό εφόσον υπάρχουν συμπτώματα και δεν γίνεται προληπτικά.

Πρακτικά όμως οι οδηγίες του ΕΟΔΥ σχεδόν απαγορεύουν τη συγκεκριμένη διαδικασία καθότι το πρωτόκολλο ορίζει πως σε περίπτωση που υπάρχουν συμπτώματα πρέπει πρώτα να ενημερώσουμε τον προσωπικό μας ιατρό και σε περίπτωση που αυτός το κρίνει απαραίτητο μας παραπέμπει στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ. Απο εκεί οι οδηγίες είναι σαφής και συγκεκριμένες. Εφόσον υπάρχουν ήπια συμπτώματα θα μας προτρέψουν να μείνουμε σπίτι και να μην έρθουμε σε επαφή με κανέναν. Σε περίπτωση που το κρίνουν απαραίτητο λόγω έντονων συμπτωμάτων θα μας ενημερώσουν πως πρέπει να επισκεφτούμε ένα από τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα που έχουν επιφορτιστεί τα κρούσματα κορωνοϊου. Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δεν υπάρχει πουθενά η επιλογή του να πάμε στα επείγοντα ενός ιδιωτικού ιδρύματος. Τουναντίον αυτό είναι απαγορευτικό και επικίνδυνο διότι σε περίπτωση που νοσούμε η πιθανότητα να μεταδώσουμε τον ιό σε άλλους  συμπολίτες μας αλλά και στο προσωπικό του νοσοκομείου που επισκεφτήκαμε είναι μεγάλος.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ? ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ?

ΝΑΙ φυσικά υπάρχει η επιλογή να γίνει το τεστ  ιδιωτικά με την καλύτερη επιλογή να φαίνεται πως είναι το τεστ κατ οίκον που παρέχεται απο ιδιωτικούς φορείς (ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα). Το κόστος αυτό το επιβαρυνόμαστε εμείς σαν πολίτες και ΟΧΙ δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

ΕΧΩ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΥΓΕΙΑΣ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ?

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Σε αυτές τις ειδικές καταστάσεις ο κρατικός μηχανισμός, όπως γίνεται και παγκοσμίως , οδηγεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε συγκεκριμένα δημόσια νοσοκομεία. Ακόμα και στο ακραίο σενάριο που έχει ακουστεί πως το κράτος θα κάνει επίσχεση κλίνες από ιδιωτικά νοσοκομεία ,το κόστος νοσηλείας θα το αναλάβει το δημόσιο.

Φυσικά όλα τα παραπάνω ισχύουν με τα σημερινά δεδομένα και υπό  το πρίσμα ότι ο κορωνοϊός είναι πανδημία. Μελλοντικά και εφόσον έχει περιοριστεί το φαινόμενο μπορεί κάποιοι από αυτούς τους περιορισμούς να αρθούν.

ΜΠΟΡΩ ΚΑΠΟΥ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΟΥ ΕΦΟΣΟΝ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ?

Η απάντηση είναι ΝΑΙ εφόσον το συμβόλαιο μου δεν εξαιρεί τις πανδημίες.

Από τη στιγμή που νοσηλευόμαστε σε δημόσιο νοσοκομείο λόγω του κορωνοϊου τα έξοδα της νοσηλείας μας καλύπτονται από το δημόσιο άρα δεν επιβαρύνεται η ασφαλιστική με την οποία έχουμε συνάψει συμβόλαιο.

Έχουμε όμως  το δικαίωμα όμως να ενεργοποιήσουμε το ημερήσιο επίδομα μη χρήσης(όπως αυτό ορίζεται από την κάθε εταιρία)το οποίο μας δίνει ένα ποσό για κάθε διανυκτέρευση που κάνουμε στο νοσοκομείο και διαφέρει σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούμε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΣ Η ΟΧΙ?

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Καμία σημασία δεν έχει εφόσον η νοσοκομειακή περίθαλψη καλύπτεται από το κράτος είτε είσαι είτε δεν είσαι εμβολιασμένος. Καμία σημασία δεν έχει και στην περίπτωση που το εμβόλιο προξενήσει παρενέργειες οι οποίες καλύπτονται κανονικά από όλα τα συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης και σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Τέλος, το αν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή όχι δεν παίζει ρόλο σε ενδεχόμενη αίτηση ασφάλισης. Εφόσον δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν το ορίζουν ως προυπόθεση σε νέους πελάτες που επιθυμούν να συνάψουν συμβόλαιο υγείας.

Αφού απαντήσαμε στα συχνότερα ερωτήματα για τη σχέση του κορωνοϊου στην Ελλάδα και της ιδιωτικής ασφάλισης, θα ήθελα να τονίσω πως το αίσθημα ατομικής ευθύνης πρέπει να είναι στον ύψιστο βαθμό και αυτό σε συνδυασμό με την τήρηση κανόνων υγιεινής , την τήρηση περιορισμών που έχουν τεθεί από τους αρμόδιους φορείς, την καλή πληροφόρηση από τους γιατρούς μας και όχι την παραπληροφόρηση ,την αισιοδοξία μας καθώς και την παραμονή μας στα σπίτια μας θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την ιστορικά δύσκολη περίοδο.

    • ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
    • ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
    • ΣΩΣΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
    • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
    • ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
    • #STAYHOME
    • #covid-19

 

Ελευθέριος Μιχαλέλης

Insurance Agent – Board Member MakeSure

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος