Όσα πρέπει να γνωρίζετε για ένα νοσοκομειακό συμβόλαιο ασφάλισης

iatros asfaleia ygeias

Η περιπέτεια της πανδημίας επιβεβαίωσε το ρητό «πάνω απ’ όλα η υγεία», υπογραμμίζοντας την αξία της πρόληψης, αλλά και της προστασίας του πολυτιμότερου αγαθού του ανθρώπου. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κι ενώ ο κρατικός μηχανισμός προσπαθούσε να ανταπεξέλθει στην απροσδόκητη πίεση που δεχόταν, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν την έρευνά τους, αναζητώντας ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα ασφάλισης, το οποίο θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας υγειονομικές υπηρεσίες σε περίπτωση ανάγκης. Ωστόσο, το πλήθος λεπτομερειών, αλλά και η δυσνόητη ορολογία, εύλογα, μπορεί να σας αποθαρρύνει από την ιδέα της σύναψης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Γι’ αυτόν το λόγο, παρακάτω θα βρείτε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε, προκειμένου να είστε σίγουροι για την επιλογή σας!

Διάρκεια συμβολαίου και αυξανόμενο κόστος

Το πρώτο που θα πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει, πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην αγορά ενός νοσοκομειακού προγράμματος, είναι η διάρκειά του. Υπάρχουν προγράμματα τα οποία έχουν ισόβια διάρκεια, αλλά και προγράμματα τα οποία καλείστε να ανανεώνετε κάθε χρόνο. Παραδοσιακά, τα ισόβια προγράμματα είναι πιο ακριβά σε σύγκριση με τα ετήσια, ενώ στα τελευταία, συχνά, υπάρχει η δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης των όρων από πλευράς της ασφαλιστικής εταιρείας. Γι’ αυτό θα πρέπει να ζητήσετε από τον ασφαλιστή σας να σας κρατά ενήμερο για τις σχετικές τροποποιήσεις, αλλά και το κόστος της ανανέωσης του συμβολαίου σας.  Συνήθως, η αύξηση ανά έτος κυμαίνεται στο 4-8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο η ηλικία μας αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και το κόστος των συμβολαίων.

Να υπογραμμίσουμε ακόμη, πως τα Ισόβια προγράμματα έχουν αρχίσει να μην πωλούνται από πολλές εταιρείες ενώ τα Ετησίως ανανεούμενα, κερδίζουν σιγά σιγά έδαφος καθως μπορούν να δεχθούν τροποποιήσεις :

  1. Η εκάστοτε τροποποίηση πρέπει να γίνει για το σύνολο των πελατών του προγράμματος
  2. Τα τελευταία σχεδόν 15 χρόνια έχουν γίνει τροποποιήσεις που στο 95% είναι προς όφελος του πελάτη!
  3. Μια ασφαλιστική εταιρεία με ισχυρό brand name θα κάνει πολύ δύσκολα τροποποίηση προς όφελός της διότι έτσι έχει τον κίνδυνο να μείνει ξαφνικά μόνο με τους πελάτες που έχουν πρόβλημα υγείας!

Όριο δαπανών νοσηλείας, όρια αποζημιώσεων και συμβεβλημένοι ιατροί

Ένα ακόμη σημείο το οποίο θα πρέπει να προσέξετε είναι τα όρια των δαπανών που θέτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Συνήθως, το ανώτατο ποσό ημερήσιων δαπανών σε μονάδες εντατικής θεραπείας αγγίζει τα 1000€ ανά ημέρα με επιπλέον συνήθως 1000€ για εξετάσεις, φάρμακα, αμοιβές Ιατρών κλπ. Σύνολο 2000€ ανά ημέρα! Παράλληλα, κάθε ασφαλιστική εταιρεία ορίζει ένα πλαφόν για τις αποζημιώσεις που καταβάλει σε ετήσια βάση ή ανά συμβάν. Αντίστοιχα, υπάρχει ένα όριο δαπανών και για έξοδα σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ κατά τη σύναψη του συμβολαίου θα πρέπει να επιλέξετε μέσα από μια λίστα συμβεβλημένων ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ιατρών και διαγνωστικών κέντρων, τους οποίους και θα επισκέπτεσθε σε περίπτωση ανάγκης. Φυσικά, υπάρχουν και προϊόντα με ελεύθερη επιλογή νοσοκομείου!

Κάλυψη στο εξωτερικό

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας είναι η κάλυψη που αυτό σας προσφέρει εκτός συνόρων, αλλά και το αν η ασφαλιστική εταιρεία συνεργάζεται με νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα στο εξωτερικό.

Ασφάλιση αποκλειστικά για χειρουργικό (Χειρουργικό επίδομα)

Σε περίπτωση που η οικονομική σας κατάσταση δε σας επιτρέπει να επενδύσετε σε ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα ασφάλισης, τότε σας προσφέρεται η δυνατότητα να επιλέξετε το «χειρουργικό επίδομα», το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω επίδομα προσφέρεται για να καλύψετε τα έξοδα της νοσηλείας και του χειρουργείου σας, ενώ το ύψος του είναι ανάλογο με το κόστος της εκάστοτε επέμβασης.

Επίσης, μπορεί να δοθεί η λύση του προγράμματος με μεγάλη συμμετοχή ή απαλλαγή το οποίο όμως θα σας καλύψει πλήρως σε πολύ σοβαρές ασθένειες ή ατυχήματα σε συνδυασμό με την κοινωνική σας ασφάλιση.

Άλλα σημαντικά στοιχεία

Πολλά ακόμη είναι τα σημεία ενδιαφέροντος για το εν λόγω θέμα, όπως το πώς καλύπτονται οι επεμβάσεις με τη μέθοδο της ρομποτικής, το αν καλύπτονται νοσηλεία σε κέντρο αποκατάστασης, επιπλοκές τοκετού ή αισθητικές επεμβάσεις από κάποιες σοβαρές ασθένειες. Σημεία τα οποία δεν καλύπτουν όλα τα προγράμματα και είναι πολύ σημαντικά στις μέρες μας.

Εδώ, στη MakeSure το προσωπικό και οι συνεργάτες μας βρίσκονται στην διάθεσή σας για περεταίρω ανάλυση κι επεξήγηση του συμβολαίου που έχετε ήδη ή ενός που ίσως χρειαστεί να σας προτείνουμε μετά από μια έρευνα αναγκών.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος